Karácsony, ahogyan a különböző népek ünneplik

December 24.-én van a világ egyik legnagyobb ünnepe, a karácsony. Ezen a napon, általában az emberek karácsonyfát díszítenek, finom ételeket készítenek, ajándékokat vásárolnak egymásnak.

Kapcsolódó kép

Az első igazinak mondható feldíszített fenyőfát, 1510-ben állították Rigában, a Lett fővárosban. Ez jelképezte már akkor is az ünnepi díszbe öltözött emberi lelket. Így feldíszítve várták kisjézus eljövetelét, a fény Földre érkezését. A karácsony mindig a meghittség, szeretetteljes érzések megélést jelentette.

Természetes azonban, hogy a különböző népeknél, más és más szokások vannak, néhány példa erre:

Magyarországon például december 5.-én este, a gyerekek kitisztítják a csizmáikat, és kiteszik az ablakba. Hatodikára, Miklós nap reggelére a télapó ajándékokat tesz a kiscsizmákba. Ez a szokás, egy myrai püspök, Szent Miklóstól ered, aki szegényeket ajándékozott meg még életében.

December 24. karácsony szentestéje. Ilyenkor a családok ünnepelnek, együtt vacsoráznak, a gyermekek ajándékokat kapnak a fa alá, amit Jézus hoz el nekik. Az ünnepi vacsora általában halászlé, rántott hal. Ezen a napon éjfélkor a keresztények templomba mennek éjféli misét hallgatni. Régebben Betlehemeztek is, eljátszották Jézus születésének történetét.

Angliában már októberben elkezdik a készülődést, feldíszítik a házakat, fát állítanak. December 25.-vel kezdődik a karácsonyi ünnep. Ezen a napon a protestánsok templomba mennek és utána bontják ki az ajándékokat. Ez után következik az ünnepi ebéd. Rendszerint gesztenyével töltött pulyka, fűszeres puding, narancslé és brandy a menü.

Japánban Xavéri Szent Ferenc vitte magával a karácsony ünnepét. A keresztények templomba mennek, és utána közösen teáznak, a gyerekek előadást tartanak. A fákat legyezőkkel, lampionokkal díszítik.

Brazíliában tűzijátékkal köszöntik a karácsony eljövetelét. Az ortodoxvallásúak, pedig január 7. én tartják ezt az ünnepet.

A legnagyobb fát a világon 1950-ben Seattle-ben, díszítették, a Northgate Shopping Centerben. A fa 60 méter magas volt, és be is került a Guinness rekordok könyvébe.

Európa szerte a leghatalmasabb ünnep ma a karácsony, olyannyira, hogy akár, még Egyiptomban is megtisztelik a turistákat és a legtöbb szállodában gyönyörű, hatalmas karácsonyfát állítanak az ünnep tiszteletére.

 

Vissza a FŐOLDALRA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.