5 nagyon egyszerű karácsonyi süti recept

Nyakunkon az ünnepek, és ilyenkor sokan szeretnénk, hogy igazán finom karácsonyi süti legyen az asztalon. A legjobb, ha könnyű, látványos és még finom is. A karácsonyi sütemények is olyan eszközök, amivel garantáltan belophatjuk családunk szívébe az ünnepek hangulatát.

Képtalálat a következőre: „fahéjas csillag”

Íme a karácsonyi receptek:

1. Mikulás-csók, az egyik legfinomabb karácsonyi sütemény:

Összetevők:

– 1 csomag vaníliás cukor

– 5 tojásfehérje

– fél citrom kifacsart leve

– 30 dkg porcukor

– 1 ek. reszelt főzőcsokoládé

. 1 marék dió, vagy mogyoró, esetleg mandula

Elkészítés: A vaníliás cukrot a tojásfehérjékkel, citromlével, porcukorral, és a csokival kemény krémmé keverünk, majd kivajazott tepsibe tesszük, mégpedig úgy, hogy kis pogácsáknak megfelelő formákat képezünk belőlük. A lényeg, hogy egymástól olyan távolságra legyenek, hogy ne érjenek, ne folyjanak össze. Segítségül két kiskanalat is használhatunk. A tetejükre tesszük a kiválasztott magdíszt, majd enyhén meleg sütőben szárítjuk a kis csókokat. Ez is egy variáció karácsonyi sütik közül.

2. Zabpelyhes halmocskák, az egészségesebb karácsonyi receptek kedvelőinek:

Összetevők:

  • 12 dkg vaj
  • 2 kis tojás
  • fél teáskanál sütőpor
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg szeletel mandula
  • negyed teáskanál fahéjpor
  • 16 dkg ropogós zabpehely

Elkészítés: A szilvát és a mazsolát mossuk le hidegvízben, majd hagyjuk lecsöpögni őket. Közben keverjük ki a vajat a cukorral jó habosra, és adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Természetesen a szilvát és mazsolát összevágva tegyük bele. Keverjük össze az összetevőket, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk kiskanállal a keveréket. 150 fokra előmelegített sütőbe süssük kb. 25 percet. / Hőlégkeverés esetén 130 fok a javasolt. / Garantáltan  egészséges karácsonyi sütemény kerül az asztalra.

3 . Mandulagolyó, az érzéki karácsonyi süti receptek közül:

Összetevők:

  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál kardamom
  • 2 dkg liszt
  • 1 jól megmosott narancs héja

Kell még:

  • pisztácia a szóráshoz
  • vaj a kenéshez
  • liszt a kidolgozáshoz, hogy ne ragadjon a süti

Elkészítés: A tészta hozzávalóit keverjük össze, majd gyúrjuk ki, és göngyöljük cipó formájúvá. Ezek után pihentessük a hűtőbe 1 órát. Miután összeállt, vegyük ki a hűtőből és formázzunk golyócskákat belőle. Kenjük ki vajjal a tepsit, és helyezzük bele a golyókat, egymástól megfelelő távolságba. Minden golyóra rakjunk egy pisztáciát díszítésül, és tegyük az egészet a 180 fokra előmelegített sütőbe, / hőleégkeverés nem javasolt, gáz sütőnél 2-3 hőfok. / és süssük kb. 25 percig.

4. Fahéjas csillagok:

Összetevők:

  • 1 teáskanál fahéjpor
  • 3 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg daráltmandula, hántolatlan
  • 10 dkg finomra darált mandula
  • vaj a kenéshez

Elkészítés: A tojásfehérjék habbá verésével kezdjük a műveletet, szitáljuk bele a porcukrot, és ebből a masszából tegyünk félre a mázhoz olyan 5-6 evőkanálnyit. A maradékot keverjük össze a hántolatlan mandulával, a fahéjjal, és gyúrjuk őket össze. Ezek után nyújtsuk a tésztát 1 cm vastagra, és csillagformákkal szaggassunk belőle annyi formát, amennyit tudunk. Kenjük meg a félretett masszával, és tegyük a vajjal kikent tepsire. 12 órát hagyjuk száradni, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tegyük 7-8 percre sülni. Akkor jó, ha kívül szilárd, de belül lágy. / Hőlégkeverés 140 fok, gázsütőben 1-2 hőfok. / A fahéj íze, illata már maga ünnepi hangulatot teremt, ez a karácsonyi sütemény egy nagy kedvenc lehet.

5. Csokis aprósütemény, az egyszerűség nevében:

Összetevők:

  • 7 dkg reszelt csokoládé
  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg vaj

Elkészítés: Az össze hozzávalót gyúrjuk össze masszává, majd nyújtsuk ki vékony tésztává. Különböző karácsonyi süti formával szaggassuk ki,és sütőpapírral bélelt tepsibe süssük közepes hőfokon. Ha kihűltek az egyik felét mártsuk olvasztott csokiba, ezek után szárítsuk őket, míg meg nem dermed a csokoládé rajtuk. Mivel elkészítése egyszerű, a sok kis formát gyerekek is kiszaggathatják, biztosan nagy kedvence lesz kicsiknek, nagyoknak, megteremtve a közös ünnepi hangulatot egy igazán finom karácsonyi sütemény elkészítésével.

Vissza a FŐOLDALRA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.